L’ENIGMA DELS RELLOTGES DE SORRA

Per resoldre el següent enigma: “¿Cómo se puede cronometrar un tiempo de 9 minutos utilizando dos relojes de arena, uno de 4 minutos y otro de 7 minutos?”, omple la taula:

rellotges sorra

Ho expliquem amb paraules:

Posem els dos rellotges alhora, de manera que en el primer queden els 4 minuts i en el segon els 7 minuts inicials. 4 minuts després, el primer rellotge ja ha cronometrat els seus 4 minuts, de manera que el girem i els 4 minuts tornen a començar. En el segon rellotge, però, el que triga 7 minuts a quedar-se sense sorra, li queden encara 3 minuts. Portem 4 minuts cronometrats.

Quan s’acaba la sorra del segon rellotge, els 3 minuts que quedaven, ja han passat els 7 minuts que trigava en caure tota la sorra. En el primer rellotge, li queda 4-3 = 1 minut per quedar-se completament sense sorra. De moment, portem 7 minuts cronometrats.

Donem la volta al segon rellotge i 1 minut després, el primer rellotge es queda sense sorra i al segon rellotge només ha caigut la sorra d’1 minut. Portem 8 minuts cronometrats.

Donem la volta altre cop al segon rellotge perquè aquest minut passi a la part de dalt. De manera que si deixem passar aquest minut tenim els 9 minuts cronometrats.

Anuncios

2 comentarios sobre “L’ENIGMA DELS RELLOTGES DE SORRA

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s